СОФИЯ. Президентът Радев участва в тържествения водосвет на бойните знамена на Гергьовден

На 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. „Свети Александър Невски“ в София.

Днес държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили.По-късно пред сградата на Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул, на която ще присъстват и ученически гвардейски отряди.Веднага след това държавният глава ще приветства на „Дондуков“ 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и духовия оркестър при Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ – Гоце Делчев, Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Рудозем и Общински младежки дом – Русе.
В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори на училищата. След това ученическите гвардейски отряди ще разгледат президентската библиотека. 208 016 са именяците в България на Гергьовден, сочат официалните данни на Националния статистически институт.


Георги е и най-разпространеното мъжко име у нас – така са кръстени 143 185 българи. При жените най-много носят името на Божията майка – Мария.Георги и неговите производни са третата най-широко разпространена група имена у нас. Най-много са празнуващите българи на Ивановден – над 332 хиляди, следвани от именяците на Стефановден, които са повече от 232 хиляди души.