240 състезатели в петия мастърс турнир по плуване ,,Родопа Смолян“

Кметът Николай Мелемов откри Петия мастърс турнир по плуване ,,Родопа Смолян“, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Състезанието се провежда в Плувния басейн на 6 и 7 април и е посветено на 50- годишнината от полагането на плувния спорт в Смолян.
В турнира участват 240 състезатели от страната и чужбина от 20 клубове.


„Радвам се, че Плувният басейн е пълен и тук присъстват именити наши състезатели, които са писали историята на плувния спорт в нашия град. Пожелавам успех на спортистите. Винаги подкрепяме и ще подкрепяме такива прекрасни инициативи, за да се радваме на още шампиони“, каза при откриването Мелемов.
„Липсата на плувен басейн в периода от 1996 г. до 2016 г. – 20 години, постави пред сериозни изпитания плувния спорт. А след откриването на настоящия басейн плуването в града бързо процъфтява, за което благодарим на общинското ръководство и кмета Мелемов“, посочи при откриването известната ни плувкиня, треньор и майстор на спорта Катя Соколова.
По този повод Мелемов получи Плакет на община Смолян с благодарност за всичко, което се прави за плуването в Смолян. Соколова припомни, че в този басейн се родиха и израснаха плеяда талантливи плувци, като първия майстор на спорта в Смолян Цветанка Биволарска, световния шампион за ветерани Антон Михайлов, първата олимпийска медалистка Антоанета Френкева, признатият за най-успешен състезател в света по плувен маратон Петър Стойчев, европейските шампиони по плуване за юноши Михаил Савов и Боян Боянов, както и десетки други шампиони на страната в различни възрастови групи, национали, майстори на спорта и рекордьори.
„Днес два клуба с едно сърце – СКХ „Смолян“ и ПК „Родопа“ –ветерани се развиват, подкрепяйки се ръка за ръка и продължават да пишат историята на плуването в Смолян“, каза още в словото си Соколова.
Беше излъчен поздрав на видео стена от Антоанета Френкева и Михаил Савов.
„Смолян е най-успешният плувен център в България. Благодаря на кмета Мелемов, че поддържа на такова ниво Плувния басейн, а на Смолян пожелавам нов олимпийски шампион“, каза и Петър Стойчев при откриването.
Не би било възможно да се развият спортистите и без техните треньори. По този повод бяха припомнени имената на първите треньори на смолянските плувци Невена Андонова и Цветан Петков, подготвили първите състезатели по плуване. След тях започват работа Ангел Стрешков и Ботко Трендафилов, под ръководството на който се изгражда структурата на клуба и се постигат върхови резултати в спорта. Следващата плеяда известни треньори, подготвили републикански шампиони и рекордьори, национални състезатели и висши разрядници са : Тодор Чучуранов, Огнян Данчев, Огнян Георгиев, Росица Биволарска, Георги Нушев и Симеон Георгиев.
Сред гостите на турнира от различните клубове на страната са все титулувани и изявени плувци представяли достойно своите отбори и България в плувните състезания.
Гост на трунира, която поздрави присъстващите е и Здравка Йорданова, председател на Българската мастерс федерация / БМФ/. На събитието присъства и секретарят на Община Смолян Момчил Николов.
Надпреварите в различните стилове продължават и утре.
Организатор на състезанието е ПК „Родопа” със съдействието на община Смолян и БМФ .