Ловеч. Хора негодуват заради наработеща „грозна“ чешма в центъра на града

“Хич не я и пускайте, който е жаден на Осъма”. С този коментар в социалната мрежа Фейсбук Найден Тодоров изрази възмущението си, че единствената чешма в центъра на град Ловеч не работи. В топлите и горещи дни чешмата би трябвало да утолява жаждата на жителите и гостите на града, но …..не!

Под снимката на чешмата се появиха и коментари на хора, които я смятат за грозно творение:

милко дочев

😂😂😂 Грозно творение, нехигиенично и нефункционално….поне нещо да се беше направило в духа на традиционната българска архитектура

Vladimir Pavlov

С тези камъни и решетки предполагам,че архитекта на чешмите е взел диплома в затвора.Вместо да пиеш вода ,ако въобще някога ги пуснат,великия архитект ги е барикадирал и заградил.

Същност визията на водното, макар и сухо в момента, съоръжение е модерна. Преди няколко години, при ремонта на пешеходната зона, беше взето решение да бъде направена с камъни и решетки, това е са т.нар. Габиони. Този начин на оформление се използва на много места по света.

Габионите са сухи каменни стени, изградени от кошници от телени мрежи. Използват са във вътрешната и външната архитектура, както и в строителните инженерни приложения.Вместо да се изполват големи, тежки камъни, за да се изградят здрави водонепроницаеми конструкции, влагането на камъни в метални кошници създава по-свободно и леко усещане. Те се вписват по естествен начин в пейзажа, което позволява на водата да преминава свободно.Кошниците от телени мрежи са подредени и свързани помежду си като градивни елементи, но изкуството за изграждане на тези стени се крие в умелото подреждане на камъните, за да се постигне фина повърхност и стабилна конструкция. Тяхното значително тегло, когато се напълнят, ги прави подходящи за прегради.