Първа копка на автомагистрала „Русе – Велико Търново“

С официална церемония за полагането на символична първа копка бе дадено началото на изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“.

На събитието по откриване на строителната площадка присъства премиерът акад. Николай Денков, регионалният министър Андрей Цеков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, кметът на община Русе Пенчо Милков и заместниците му Златомира Стефанова и Димитър Недев. На официалната церемония присъстваха още зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев, народни представители, кметове на общини от региона, представители на строителя и надзора, жители на Бяла, Велико Търново и Русе и населените места от областта.

„Строителството ще отнеме няколко години, но всички, които сме тук, и всички, от които зависи изпълнението на този проект, сме обединени в това да вложим много енергия и сили, за да бъде успешно завършен“, каза в словото си при откриването на строителната площадка премиерът акад. Денков.

Дейностите по изграждането на автомагистралата стартират в 7,9-километрова отсечка /от км 61+140 до км 69+040/, която е в землището на русенската община Ценово. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Трасето на бъдещата автомагистрала е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

Автомагистралата „Русе – Велико Търново“ ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.