РУСЕ. Солна стая беше открита детска градина

В ДГ „Русалка“ в град Русе беше открита солна стая. Помещението ще може да се използва от всички 314 деца в двете сгради на детската градина, а за изграждането му са използвани собствени бюджетни средства, както и финансиране от Община Русе.

„Солната стая ще допринесе за това нашите деца да имат възможността да играят и да се забавляват, докато се укрепва имунитетът им”, каза заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев. Той откри официално помещението, като използва възможността да благодари на директора на градината Снежина Никова и на целия екип на образователната институция за всеотдайната работа с децата.

Педагогическият екип на ДГ „Русалка“ вече е създал график за използване на стаята от всички техни възпитаници. Препоръчителното време за престой в помещението е 15 – 20 мин. два до три пъти седмично, което е съобразено с възрастта на децата. Солните частици спират развитието на бактерии и други видове микроорганизми, като са препоръчвани за лечение на редица състояния, вкл. респираторни, кожни и нервни заболявания. Всички дейности ще бъдат изпълнявани под формата на игра.

На откриването присъстваха още началникът на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ към Община Русе Таня Тодорова, началникът на отдел „Здравни дейности“ Радостина Пейкова, директорът на РЗИ – Русе д-р Александър Парашкевов и Милена Георгиева – старши експерт от РУО – Русе.

Това е второто подобно помещение в детска градина в Русе. В началото на годината солна стая бе открита и в ДГ „Пинокио“, а следващата седмица предстои да заработи такава и във филиала на градината на ул. „Вискяр“ 2.