Сухопътни войски представят въоръжение, бойна техника и военната професия. 13 военни формирования отварят врати за посетители

Военни формирования от състава на Сухопътните войски ще проведат Ден на отворени врати по повод честването на бойния си празник 19 ноември. Тази година се навършват 138 години от Сръбско-българската война (1885 г.) и боевете при Сливница – първата голяма победа на младата българска войска, с която е защитено Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Общо 13 военни формирования отварят врати за посетители на 17 ноември, петък, между 10.00 и 16.00 ч. Посетителите ще могат да видят статичен показ на въоръжение, бойна техника, войсково оборудване, а военнослужещите ще представят военната професия и задачите, които изпълняват.

61-ва Стрямска механизирана бригада ще проведе отворени врати в районите на формированието в Казанлък и Карлово. В програмата са включени посещение на „Стая на бойната слава“ и статичен показ на въоръжение, бойна техника и войсково оборудване.

В Стара Загора командването и личният състав на 2-ра Тунджанска механизирана бригада организират показ на въоръжение, техника и екипировка на алеята до сградата на общината в парк „Пети октомври”. От 12.00 часа до фонтаните в Градската градина музикален поздрав ще отправи Военният духов оркестър на бригадата.

На Учебен полигон „Корен“ в Област Хасково вратите на военното формирование ще бъдат отворени за обществеността от 09.00 ч. Поканени са жители и гости на Хасково, командири на формированието през годините, кметове на населени места, намиращи се до полигона, ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методи“ с. Малево и от ПГДС „Цар Иван Асен II“ Хасково. На специално развърнати места посетителите ще могат да видят отблизо част от въоръжението, техниката и полигонното оборудване, които се използват по време на учения и стрелби на учебен полигон „Корен“. От 11.00 ч. желаещите ще имат възможност за стрелба с пистолет „Макаров“ и автомат „Клашников“ на стрелковото стрелбище на полигона.

В Сливен в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) освен демонстрации на техника и въоръжение, посетителите ще могат да разгледат музея на формированието и експозицията на бронирана техника. Ден по-рано, на 16 ноември, Военният духов оркестър на ЦПС ще изнесе празничен концерт от 14.30 ч. в Градската градина. Под диригентството на капитан Калин Гемеджиев оркестърът ще изпълни маршове, хора и любими музикални произведения.

В Благоевград военнослужещите от 3-о бригадно командване ще покажат въоръжение, бойна техника и войсково оборудване. Атракция ще бъде занятието по огнева подготовка – стрелба с пневматично оръжие, както и динамичен показ на тема: „Действия на пеши патрул в градска среда“. Ще има показ на музейни образци, знамена и униформи от Регионален исторически музей в Благоевград.

Ден на отворените врати ще се проведе още във военните формирования: 5-то бригадно командване – Плевен; 101-ви алпийски полк – Смолян; 4-и артилерийски полк – Асеновград; 55-и инженерен полк – Белене; 1-ви разузнавателен батальон – Свобода; 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево; 59-и батальон за ЯХБЗиЕ – Горна Оряховица; 78-ми батальон за осигуряване – София.

Заповядайте!