Президентът Румен Радев ще участва в тържествена церемония по издигане на Националното знаме на Република България в град Ямбол

В Ямбол президентът Румен Радев ще вземе участие в официалната церемония за тържественото издигане на националното знаме на България на хълм Боровец. Церемонията е предвидена за 13 септември от 19:00 часа.

Преди това гражданите ще имат възможност да се насладят на музиката, изпълнена от Гвардейския представителен духов оркестър. Оркестърът е в състава на Националната гвардейска част и е уникален по своята същност. Неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон. Носител е на многобройни наши и чужди отличия.

Началник на оркестъра е подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия.

След изпълнението на гвардейските музиканти Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй. Церемонията ще завърши с празнична заря.

Идеята за поставянето на българския трикольор на 55-метров пилон на най-високото място в града възникна още през 2021 година и Ямбол е първият град в България, който издига националния ни трибагреник на такава впечатляваща височина в урбанизирана територия! Българският трикольор е с размери 11 на 18 метра.

Важно е да се  знае, че историята на българското знаме има специално значение за Ямбол, защото идеята за създаването на първообраза на националния трибагреник принадлежи на известния български патриот от Ямбол – Иван Параскевов, а изработването и извезването му е дело на неговата дъщеря Стилияна Параскевова.

След Освобождението знамето се съхранява в Знаменната зала на двореца, откъдето през 1946 г. е предадено в Националния военноисторически музей, а по време на церемонията ще присъства в строя на гвардейците.

Изработката на пилона беше инициирана от ръководството на Община Ямбол и подкрепена със средства, събрани от дарителска кампания.

Много хора и фирми се включиха в начинанието, а имената им са изписани на специална табела, разположена до пилона с трибагреника.

Облагородено е и пространството около трибагреника, с цел подобряване на условията за посетители. Пътят е асфалтиран, изградена е вертикална планировка, поставено е ново парково осветление и парапет на площадката пред пилона.