ЛОВЕЧ. Откриха чували със знаци на избирателни секции. Има съмнения за предизборни спекулации

Община Ловеч реагира на сигнал за неправомерно изхвърлени чували със знаци на избирателни секции. Чувалите са били изхвърлени край ловешкото село Къкрина, а информация и снимки се появиха първо в няколко Фейсбук групи.

От снимките става ясно,че чувалите са използвани на проведени през 2015 година избори за общински съветници и кметове, както и проведен през 2013 година Национален референдум.

Вече е направена проверка в ЦИК, като е  установено, че кодът отговаря на СИК от гр. Сливен, ОУ „Д-р Иван Селимински“.

Според коментарите се прави опит за предизборна спекулация, тъй като сегашният кмет на Ловеч Корнелия Маринова ще се кандидатира отново на предстоящите избори, а самата тя е от Сливен.

ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ

Във връзка с публикация в социалните мрежи от 1.09.2023 г. и снимки на бели чували с изписан текст на тях „Избори за общински съветници и кметове – 25.10.2015 г.“ с номера на секционни избирателни комисии 202000082, 202000055, 2120001101 212000028, 202000092, Община Ловеч незабавно се самосезира по случая. Справка показа, че надписите на намерените чували отговарят на номерата на секционни избирателни комисии за изборен район Сливен, за което незабавно беше уведомен кметът на общината.

Бяха предприети действия по установяване на местонахождението им със съдействието на гражданина, направил публикацията. На място са служителите на отдел „Контрол и сигурност“ и служители на РУ Ловеч на МВР, изготвят се описи на съдържанието.

В чувалите не са открити изборни книжа и материали нито на Община Ловеч, нито на Община Сливен. Намерени са документи с произход банкова институция, към която ще бъдат предприети действия за търсене на административно-наказателна отговорност за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци.