Фестивал на пълнената чушка в град Левски

Фестивалът на пълнената чушка тази година събра над 70 участници от всички читалища в община Левски, пенсионерски клубове и клуба на инвалида, хора които познават и предават на младите своите знания и опит и те показаха и доказаха своето кулинарно майсторство.За това съобщават от Общината.

Приятна изненада за всички бяха представителите  на Полша ,  Румъния и Сирия с участието си в  кулинарния празник и  състезание. Село Извоареле, окръг Телеорман  в Румъния,което е побратимено със с. Обнова участва с  трима свои представители с щанд за румънския вариант на пълнената чушка. Полякините Агнешка Вихерд и Габриела Малиновска ,които живеят в България , показаха   какво са усвоили от българската кухня и как тя се пречупва през полската традиция.А ястията на Ахмет от Сирия представиха от с.Градище.

Голямата кауза на Община Левски на четвъртото издание на кулинарния фестивал е за изграждане на скулптурната композиция „Земляците”- Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

Кметът на Община Левски, Любка Александрова откри четвъртото издание на кулинарния фестивал с думите:

 „Утвърди се по един прекрасен начин тази традиция, която създадохме заедно с читалищата в общината. Днес са тук всички, с които стартирахме, тук днес има и много нови лица, нови гости, много сериозно международно участие.Надявам се нашият фестивал да се утвърждава във времето и годините, защото е прекрасна кулинарната традиция на нашия район.

Днес нашият фестивал е сцена на прекрасната традиционна българска пълнена чушка – царицата на нашия панаир и на нетрадиционната световна кухня..”

Любка Александров  призова присъстващите да се включат в прекрасната кауза на Община Левски с възможността да опитат от кулинарните изкушения. Да подкрепят надеждата ,че скоро  заедно  ще реализираме скулптурната композиция „Земляците”- Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков и пожела много настроение на всички.

Официални гости на фестивала бяха Дан Гена ,кмет на с. Извоареле, окръг Телеорман  в Румъния, Капка Арсина, журналиста Явор Цанков, Елка Ангелова –директор на ДБТ –Плевен, Стоян Стоянов- инициатор на кулинарни празници в България, Миглена Николаева-ръководител на отдел РИМ –Плевен, Любка Костова –почетен гражданин на община Левски,  инж. Емануил Манолов –кмет на община Павликени ,проф.д-р Славчо Томов  ,д-р Володя Попов, кмета на с.Обнова –Анелия Николова,кмета на с.Козар Белене,кмета на с.Градище и  много др.

Шеф Иван Звездев, любимеца на българската публика беше посрещнат с радост от всички на празника.По традиция той оглави професионалното  жури на фестивала . Нелеката задача да отличат най -добрите имаха и  инж.технолог обществено хранене Емилия Кондова и  нашето живо човешко съкровище Лиляна Живкова ,добре позната, като майка на народните певици Людмила и Даниела Радкови ,доказала във времето  обичта си към българската култура и традиции.

Кметът на общината г-жа Александрова , задно с  журито, с удоволствие разгледа и коментира кулинарните шедьоври на  домакини и гости.

Най –малките участници бяха  децата от ДГ „Слънце”. След културен обмен на част от педагогическия колектив във Флоренция по проект ЕРАЗЪМ +,децата  показаха  как италианската традиция намира място в българската кухня.

В категориите „Пазители на традицията“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Шарено бурканче“бяха   определени носителите на първа, втора и трета награда. Петя Чолакова, гл.експерт „Образование, култура и спорт”обяви отличените , а кмета на общината Любка Александрова и Шеф Иван Звездев връчиха наградите – грамота и тематични бижута във формата на чушка, изработени от майстор ювелир. 

В раздел „Пазители на традицията” трето място бе присъдено Йорданка Данаилова от с.Трънчовица.Второ място на НЧ „Съгласие 1895”с.Стежерово.Първо място на  Стефан Стефанов -кмет на с.Градище.

В раздел „Кулинарно вдъхновение„на трето място се класираха  гостите от Полша –Агнешка Вихерд и Габриела Малиновска. Второ място беше присъдено на Руска Стоянова от град Левски.Първо място бе присъдено на ДГ „Слънце”гр.Левски.

В раздел „Шарено бурканче“трето място зае  Ваня Ватева от с.Българене.Второ бе присъдено на Стефка Василева от с.Обнова .Първо място отличи   Здравка Кънчева от с.Аспарухово.

С благодарност за подкрепата на каузата на Община Левски за изграждане на скулпурната композиция „Земляците”и остане жив спомена за големите имена на България – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков, беше обявена сумата от продажбата на сувенири, купони и дарения – 2 418,45 лв.