Започна храмовият празник на Троянската света обител „Успение Богородично”

В събитието участва и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова

Започна храмовият празник на Троянската света обител „Успение Богородично”, като на 14 август 2023 г. бе отслужено вечерно богослужение с чина на Опелото на Пресвета Богородица. Това стана на специална платформа във вътрешния двор на манастира, който утре, на 15 август, отбелязва своя храмов празник.

В събитието участва и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която по-рано получи специална покана от Велички епископ Сионий, игумен на Троянската света обител. Преди богослужението тя благодари на епископ Сионий за вниманието. Това е най-важният празник за светата Троянска обител, който винаги събира многобройни вярващи в силата на чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“. Нейното присъствие в манастира е голяма Божия милост към нашия народ, която ни дарява с вяра и надежда пред всички превратности в дългата наша история, припомни кметът на Ловеч.

Корнелия Маринова се помоли пред чудотворната икона за благополучие и напредък на обществените инициативи, запали и свещ в знак на почит към Бога. Кметът на Община Ловеч поздрави много приятели, които срещна в манастира. Утре сред гостите ще бъдат част от Светия синод, министър и други официални лица, съобщиха запознати.

На присъстващите добро впечатление направи стройната организация на събитието с оформени пространства за влизане и излизане, качественото озвучаване на пространството и осигурената охрана. Всичко това предполага да се избегне традиционната навалица на Голяма Богородица.

Кулминацията става на 15 август в 11:00 часа, когато тръгва шествието с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до параклиса, където е станало първото чудо.

Сутринта в 7 часа има още празнична полунощница с чина на Игуменската лития, празнична утреня в 8 часа, празнична архиерейска света литургия в 9 часа, както и празнична вечерня с акатист на Успение Богородично в 18 часа.

На 16 август (сряда) от 17 часа има вечерня, а от 18 часа – Ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички представили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител)

Община Ловеч, пресцентър

14.08.2023 г.

Всички реакции: