ВАРНА. Морската столица празнува днес

15 август е официален почивен ден за варненци, защото град Варна отбелязва своя празник. Богата ще бъде програмата по повод Деня на града.

Денят на Варна ще започне в 8:30 ч. в Катедралния храм „Успение Богородично“ със Света литургия, а в 10:00 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде тържествено издигнат флагът на Варна.

На ключови места в града – на входа на Морската градина, край фонтана на площад „Независимост”, в Летния театър, на откритата зона на пристанището ще има концерти с музикални изпълнители от различни жанрове и с развлекателна програма за децата.

Една от големите атракции тази година ще бъде авиошоу, което ще бъде изпълнено от националния отбор по въздушна акробатика на северната ни съседка – „Ястребите на Румъния“. Жителите и гостите на морската столица ще могат да наблюдават безплатно въздушната демонстрация с пет самолета „Extra 300“ най-добре от района на Морската гара Варна в празничния 15-и август около 19:00 часа.

Пилотите с лидер Джордже Ротару бяха приети от кмета на града Иван Портних.  Клубът навършва 100 години от създаването си през тази година, през миналата година пилотите са спечелили Европейското първенство по въздушна акробатика, а през октомври ще участват в световното първенство в САЩ. 

Това е началото на едно добро партньорство и за бъдещи представления, посочи Георги Ротару, един от най-опитните летци на Румъния и председател на столетния „Аероклуб Румъния“. Той посочи, че акробатичният отбор разполага с над 180 самолета и в него се подготвят над 3000 младежи. 

Въздушното шоу с пет самолета ще продължи половин час, скоростта ще бъде от 100 до 400 км в час, а височината между 100 и 1200 метра. Петте самолета ще започнат изпълнението си заедно, след което е предвидено соло изпълнение на един, а останалите четири ще присъединят към него с лупинги. След това всеки пилот ще направи индивидуално издигане, за да демонстрира маневрената сила на летателната си машина. Между самите самолети ще има 3 метра дистанция.

От 20:00 ч. на сцената на Летния театър по традиция кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет ще връчат високите звания и отличия „Почетен гражданин на Варна” и „За заслуги към Варна”.

Концертът на свободната зона на пристанището ще бъде от 21:000 часа с участието на изпълнителите Александър Петров, Виктория Благоева, Deep Zone All Stars, DARA, 100 KILA, и гост-звездата от Австралия – Faydee.

Регата „Кор кароли“ ще може да се наблюдава от залива, а на Морска гара ще бъде организирано и изпращане на Павлин Надворни за участието му в регата „Global Solo Challenge”.

От 23:00 ч. небето над морската столица ще бъде озарено от празнична заря.