Премиерът Николай Денков разговаря с кметовете от цялата страна

Държавата търси начин за устойчиво и справедливо финансиране на малките населени места. Това може да стане чрез механизъм за преразпределение на част от общинските бюджети. Кметовете на кметства предлагат също да се създаде национален фонд с поне 10 млн. лв. за средства, от който малките селища да могат да кандидатстват с проекти директно, без да минават през общините.

Това беше една от темите за разговор между премиера акад. Николай Денков и кметовете на кметства. Mинистър-председателят се включи в отчетното събрание на тяхното сдружение край Калофер.

Акад. Денков  обеща да коментира предложението с колегите си в Министерския съвет в рамките на подготовката на държавния бюджет за 2024 г.

„Много е важно за един държавник да не създава разделения, които ще ни пречат да работим заедно. Ще работя всеки човек в България да се чувства по-добре. Може да имаме различно мнение, може да имаме различна съдба, но да работим заедно“, обърна се към кметовете премиерът.

Акад. Денков коментира и усилията за провеждане на реална съдебна реформа. „За да се променят нещата в България към по-добро, трябва тези, които нарушават законите, бързо да получат правосъдие. България може да бъде прекрасно място, ако в нея се краде по-малко“, категоричен бе премиерът.

В отговор на въпрос министър-председателят се противопостави на тезата, че има противоречие между патриотизма и съвременното образование. “Трябва да съчетаем нашия истински патриотизъм с подготовката на децата така, че те да могат да се съревновават с най-добрите в света”, обясни акад. Денков.

„Моля забравете тезата, че който предлага да се учат модерни неща, не е патриот. Трябва да се гордеем, че сме българи и трябва да работим заедно, за да превърнем България в едно по-хубаво място за живеене“, обърна се към участниците в събитието министър-председателят.