ЛОВЕЧ. Параклис за 100 хиляди лева в с. Йоглав

Ловешкото село Йоглав вече има параклис, който ще носи името на Света Великомъченица Ирина. Готовата постройка пристигна  на 26 юли 2023 г. от Гърция и вече е монтирана с помощта на кран на приготвената площадка, съобщи кметският наместник Виолин Димитров.

Той благодари на всички, които през последните две години са помагали за начинанието, особено за помощта на кмета Корнелия Маринова. Община Ловеч е задействала процедурите за смяна на предназначението, тъй като теренът е бил нарочен за здравна служба, общината е изработила ПУП и всички останали документи.

Самият параклис е подарък от Ловчанската митрополия, а  митрополит Гавриил присъства на монтажа. Дарението е за около 100 хиляди лева. В най-скоро време владиката ще насрочи датата за освещаването на параклиса. В него ще служи местният енорийски свещеник Тихон.

От години жителите на Йоглав желаят да имат свой храм. Мястото било определено и всяка година на 5 май, когато се почита Света Великомъченица Ирина, там се отслужва литургия. В акцията са се включили и много дарители – един помогнал за камбана, други – за параклис.
Припомняме, че село Тепава, което също нямаше храм, през 2018 г. се сдоби с подобен готов параклис.

Община Ловеч, пресцентър