ЛОВЕЧ. Гражданска церемония с военен ритуал пред най- големия паметник на Васил Левски

Гражданска церемония с военен ритуал се проведе пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе част от богатата програма на Община Ловеч по повод 186 години от рождението на Апостола на свободата, съобщиха от администрацията.

„Днес всички българи съпреживяваме раждането на Апостола.
Неговият роден дом в Карлово е национален музей.
Важно е да съпреживеем, да съпреживяваме и неговото прераждане в национален герой, с пътя му от Къкринското ханче до бесилото в София. Тези места също са исторически паметници. За да се убедим за пореден път в истинната правота на думите, че „Нямаме втори Левски на света…“ Това подчерта в словото си кметът Корнелия Маринова.

За Левски  говори и Ловчанският митрополит Гавриил, който припомни неговия живот с думите на Вазов, че е бил „навсякъде гонен и навсякъде приет“.

Сред официалните лица пред паметника бяха още областният управител Виктор Стойчев,  генерал- майор  Валери Цолов, командир на съвместното командване на силите, бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на командване за логистична поддръжка, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и началник на Плевенския гарнизон, председателят на Общински съвет – Петър Цолов, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов,  заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, началникът на Военно формирование 24480 майор Дончо Игнатов,  общински съветници, представители на армията, полицията,  духовенството и институциите, както и граждани. Поднесени бяха венци и цветя на признателност, включително от кмета на Община Ловеч, депутати, присъстващите лица и граждани.

В програмата участва и  Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе актьорът Светлин Стойчев.

Преди това в ловешкия храм „Успение Богородично“ Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за дякон Игнатий – Васил Левски.

През деня поклонение се състоя и пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханчe. Програмата завърши с концерт на откритата сцена на пл. „Т. Кирков“ в кв. „Вароша“, където гостува акустичната група „Точка БГ“.

Пълен запис на церемонията виж тук

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

С гражданско поклонение  в Къкринското ханче в ловешкото село Къкрина започнаха събитията в Община Ловеч, посветени на 186 години от рождението на Васил Левски (1837 -1873). В своето слово  кметът Корнелия Маринова каза:

„Когато се събираме тук, край Къкринското ханче, ние даваме израз на нашето преклонение пред един целеустремен живот. Днес, тук пред мумифицирания свидетел на неговото залавяне, до бряста, който посадихме по повод 150-годишнитата от неговата гибел, нека всички кажем: Поклон пред Апостола на свободата!“

Поясняваме, че на 31 март 2023 г. в двора на ханчето бе засаден нов бряст, в близост до укрепения вековен бряст, който е единственият свидетел на залавянето на Васил Левски през декември 1872 г.

Да изразят своята почит и признание пред дейността на най-великия българин тук бяха още председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът Венцислав Христов, кметският наместник на село Къкрина  Иваничка Станчева, представители на институции, граждани, туристи.

Самодейците от местното НЧ „Васил Левски – 1924 г.“ изпълниха две народни песни. Програмата включваше още минута мълчание и поднасяне на венци и цветя. Водещ на церемонията бе актьорът Светлин Стойчев.

След събитието в Къкринското ханче официалните лица заедно с кмета Корнелия Маринова поднесоха цветя на паметното място Пази мост. Тук се е състояла срещата на Левски с двете турски заптиета, довела до залавянето му в ханчето.

Днес кметът Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В него се казва: „Нашите градове – Карлово и Ловеч, завинаги са свързани в почитта си към живота и делото на този велик българин. Похвално е, че във Вашата програма е включено и поднасяне цветя на гроба на майката на Апостола—Гина Кунчева, защото не бива да се забравя от къде и с какво е закърмен малкият Васил!“

На 18 юли от 17.30 часа е предвидена  панихида в храма „Успение Богородично“ в Ловеч, където някога дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение с военен ритуал  пред паметника на Васил Левски. От 19.00 часа на откритата сцена на пл. „Т. Кирков“ в кв. „Вароша“ ще бъде изнесен концерт на българската акустична група „Точка БГ“.