ПЛЕВЕН. Фестивал за маримба и ударни инструменти

 От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на единствения по рода си в страната ни и на Балканите Международен фестивал за маримба и ударни инструменти. За предстоящото престижно събитие разказаха на среща с журналисти Августина Серафимова – един от организаторите на Фестивала от неговото създаване, Стефка Григорова – Директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Плевен, и Василена Серафимова – артистичен директор.

Фестивалът е част от Културния календар на Община Плевен и се провежда под патронажа на кмета Георг Спартански. Августина Серафимова благодари за финансовата подкрепа и пълното съдействие от страна на Общината, за доброто сътрудничество на Плевенската филхармония, Посолството на Австрия у нас и на НУИ „П. Пипков” – Плевен, за домакинството на концертите.

          За първи път на сцената на Фестивала ще се изявят Паскал Шумахер – инструменталист и композитор от Люксембург; дуо маримби „Люсид” – Ирена Манолова и Томаш Голински от Австрия, в новото UnTraditional Trio ще се представи Василена Серафимова – маримба и ударни инструменти, заедно с Христина Белева – гъдулка, Димитър Горчаков – пиано. Любителите на перкусиите отново ще се насладят на изпълненията на възпитаниците на НУИ „П. Пипков” – вече утвърдени имена в най-широк мащаб – Владимир Петров с неговия бенд и дуо Николай Иванов и Христеа Маркова. За първи път Николай Иванов ще бъде и лектор. Останалите лектори са Жан-Батист Льоклер, спечелил неотдавна отличието „Най-добър перкусионист” на Националното радио на Франция, Паскал Шумахер, Ирена Манолова и Томаш Голински, Владимир Петров, Василена Серафимова. В майсторските им класове, които ще се провеждат във всеки от фестивалните дни, ще участват ученици и студенти от Плевен, София, Русе, Пловдив, Варна, както и от Швейцария и Франция.

          Радвам се, че заедно с организаторите изработихме статут на Фестивала за маримба и ударни инструменти, благодарение на който той вече е част от голямото фестивално семейство в страната. Община Плевен ще продължава да подкрепя събитието, което е една от емблемите на града ни, добави г-жа Стефка Григорова.

          Откриването на Фестивала и първият концерт ще се състоят на 4 юли /вторник/ в 20.30 часа в двора на Регионалния исторически музей. Останалите концерти са с начало 19.00 часа в зала „Божко Шойков” в Националното училище по изкуствата. Заключителният концерт ще бъде изненада, защото ще се роди по време на съвместната работа на участниците във фестивалната програма, добави Василена Серафимова.