МЛАДЕН. Празник на билките

В най-магичния ден в годината небесна сила превръща цветята в билки за всички болки

В 10:00 часа на 24 юни се събираме в село Младен, за да чуем самобитните разкази за Еньовден и билките. От 13:00 до 16:00 часа практични ателиета за здравето и билките ще въведат гостите на празника в един мощен и непознат свят. А от 18/00 часа, както повелява традицията на нашия древен народ – ще пеем, заедно с местни фолклорни състави и с Петя Панева.

На следващия ден ще станем призори, за да посрещнем слънцето в 6:00 часа и да се подготвим за похода на знамето. В 10:00 часа стартира състезание по ориентиране „Лабиринт на здравето“, а точно по пладне – в 12:00 часа ще бъде официалното закриване на фестивала.

И тази година Фестивалът на билките посвещава част от програмата си на децата. „ЗОНА ЗА ДЕЦА“ подготвя специално ателие за малчуганите. Дейността, която се развива в центъра за обучение, е свързана с модерни активности на село, сред природата – в различни области на изкуството, естествознанието, спорта, науката, както и социални практични правила и съвети, разпределени в тематични седмици през лятната ваканция.

Специално за шестото издание и по повод 10 години от създаването на фестивала, в центъра на село Младен ще бъде екпонирана „КНИГА НА ЖИВОТА“, която предоставя селектирана информация за лечебните растения на България.

Фестивалът се организира по инициатива на местната общност, съвместно от: Община Севлиево, кметството в село Младен и НЧ „Просвета 1918“.

В навечерието на празника, на 23 юни 2023 г. в 10:30 часа, голям еньовденски венец от дъхави билки и цветя ще сплетат пред Хаджистояновото училище уредниците на Исторически музей – Севлиево и възпитаници на детските градини и училищата в общината, а самодейците от НЧ „Отец Паисий – 1922“ в село Богатово ще придадат звук на празника.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА:

Еньовден е един от най-обичаните и най-тачените български празници. Нарича се така по името на светеца Йоан Кръстител, чийто празник от хилядолетия се чества на 24 юни. Ден, който се счита за най-светлия ден през цялата година, през който слънцето огрява земята най-продължително време и след него денят отново започва да намалява. Затова и българският народ вярва, че след Еньовден “свети Еньо намята кожуха и тръгва за сняг”.

Смята се, че през този най-слънчев ден на годината растенията, треви и цветя имат най-голяма лечебна сила. Затова от незапомнени времена на този ден жените и момите ставали рано, още преди изгрев слънце, излизали в полето и гората да берат лечебни треви и цветове, които изсушавали и използвали като лек през цялата година. Изпълнявали се и редица ритуали, които помагали за изцеряването на различни болки и страдания. Някои от болните преспивали през нощта на „росни ливади”, други измивали лицата си с росата от еньовденските билки и (случайно или не) много от тях оздравявали.

Разпространен обичай за Еньовден било и да се напълни едно менче с изворна вода, в която се поставят билки,да се пренесе в къщи, да се завие с червена кърпа и да се остави цяла нощ под звездите, а после да поеме силата и на изгряващото слънце. Всичко това се извършва в пълно мълчание, затова и водата в менчето наричат “мълчана вода”. В нея момите пускат различни предмети и на сутринта ги вадят един по един и гадаят какво ще им се случи през годината, за кого ще се оженят. Поръсват се с “вълшебната мълчана” вода с потопената в менчето китка от билки.

Още за празника – тук:

https://www.facebook.com/sevlievo