Международен ден на музеите 18 май в Природонаучен музей – Черни Осъм

Международният ден на музеите е годишно събитие, което се отбелязва на 18-и май. Това е инициатива, започната от Международния съвет на музеите (International Council of Museums – ICOM), която се провежда от 1977 година.  По този повод Природонаучният музей в Черни Осъм организира серия от събития през целия ден.

Програмата за деня включва:

  1. От 11:00 часа ще се проведе уъркшоп, воден от Мария Барашка (Преподавател по естетическо образование за деца в Университета в Кобленц – Германия) и Велина Тодорова (Експерт зелена енергия и танцов вдъхновител). Дейностите ще започнат в зала на музея със запознаване с Мария и Велина, а след това с децата ще излязат навън, за да съберат камъчета и да танцуват с дърветата. Двете ще разкажат интересни факти за дърветата, например, че те говорят помежду си. Ще се открие едно съвсем ново измерение на природата.
  2. От 13:00 часа ще открием фотоизложбата „Пролетно пробуждане в Балкана“. Това е един невероятен поглед към нашия регион, заснет от професионални фотографи и талантливи любители. Изложбата е финансирана от Община Троян по Културен календар 2023г. Вълнуваща възможност да се потопите в красотата на Балкана.
  3. Вечерта, от 20:00 часа, започва Нощ в музея! Представяме тематична презентация за най-сияйната планета в нашата слънчева система – Венера. Ако небето е ясно, ще имаме прекрасната възможност да наблюдаваме две от най-ярките точки на нощното небе – Венера и Марс.