ТЕТЕВЕН. Отбелязахме 9 май – Деня на Европа

В Тетевен, по повод Деня на Европа и края на Втората световна война, пред сградата на Историческия музей, където се намира Паметника на загиналите във войните тетевенци, беше отдадена почит пред саможертвата и величието на всички отдали живота си, за да бъде Светът днес едно по-добро място.

Слово по случай празника изнесе Камелия Кънчева – началник на отдел „Хуманитарни дейности, спорт и туризъм“, а сред присъстващите на събитието бяха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът – Борис Врабевски, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, представители на институции, ученици и граждани.

Пред паметника бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, ДГ „Васил Левски“ – гр. Тетевен, ДГ „Детелина“ – гр. Тетевен, ДГ „Незабравка“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, Исторически музей – Тетевен, Съюза на ветераните от войните и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – Тетевен, Асоциация „Национална сигурност“, граждани и политически партии.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.