НОВА ЗАГОРА. Празник на с. Любенова махала и Негово Величество хляба

„Хубав ден Великден, дваж по-хубав Гергьовден“, казва народът. Тези думи важат с особена сила за с. Любенова махала, защото на 6 май там имаше двоен празник. „

Празник на с. Любенова махала и Негово Величество хляба“ – под този надслов протече той. Камбаната на църквата  „Свети Великомъченик Георги” още в началото на деня възвести с тържествена литургия паметната дата.


С жителите на селото на този тържествен ден бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев, секретарят Ангел Стойчев и общинският съветник Георги Николов.
Домакинът, кметът на с. Любенова махала Иван Иванов, поздрави с „Добре дошли!“ гостите. Според добрата българска  традиция те бяха посрещнати с вкусен хляб и сол. Хлябът е символ на здравето, благополучието и гостоприемството. Открай време в Любенова махала приготвят вкусни хлябове. Местните майстори  пазят и една от старите рецепти от техните баби и дядовци.
Приветствие по повод 6 май отправи и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева.
„Вие отбелязвате своя празник  в един от най-красивите дни в пролетния календар – Гергьовден. Той се свързва с пробуждането на природата за живот и с един от най-обичните християнски светци – Св. Георги, защитник на доброто и победата му над злото. Вашият край е благословен с благодатна природа, а жителите му съхраняват традициите и силния дух на българина.“, се казва в поздравителния адрес, който тя връчи на г-н Иванов.
Празникът продължи – хубав, български, с пъстри носии, с музика и народни танци. В него се включиха Фолклорна група „Детелина” към Пенсионерски клуб  „Доверие”, с ръководител Стойка Кирчева и Танцов състав към НЧ „Светлина-1862”, с. Любенова махала.