ЯМБОЛ. Над 40 каракачански кучета в Национална киноложка изложба

Ямбол събра над 40 каракачански кучета от цялата страна в 41-вата Национална киноложка изложба, която се проведе в бившето Опитно поле. Тя беше организирана от Международната организация „Каракачанско куче“ и Община Ямбол.

На събитието присъства заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов, който поздрави всички участници и допълни, че е изключително въодушевен от ентусиазма на хората, които са допринесли това събитие да се превърне в реалност. „Надявам се такива изложби да станат традиция за нашия град, защото така успяваме да допълним неговия колорит“, коментира още той.

Изложбата се проведе в няколко категории. При мъжките ветерани първото място беше спечелено от кучето Боран, докато при женските първата награда отиде за кучето Гизда. В категория „бебе“ първото място беше отредено за четиримесечния Боран, което бе и най-младото животно сред всички участници. В категория „подрастващи“ първото място спечели кучето Анчо. В следващата категория, „младши“, най-добре се отличи Меца.

В категорията „открит клас“, при мъжките кучета, първата награда отиде при Балкан, а при женските – при кучето Мара. В специалната група „развъдна двойка“, чиято награда се дава за двойка кучета от един и същ развъдник, първото място бе отредено за Капчан и Куна.

Мъжкият шампион на състезанието стана Балабан, а женският – куче Гизда. Шампион на цялата изложба отново стана Балабан.

Каракачанското куче е стара българска порода с отличителни качества на пазач. Известно е с безстрашния си дух и предаността към стопанина.

Община Ямбол благодари на всички участници, станали част от Националната киноложка изложба, която се проведе за първи път в града!