ЛОВЕЧ. Уникален музей на водата спира работа

Община Ловеч съобщава, че туристическият обект Стара градска баня „Дели Хамам“ в града и Туристически информационен център, намиращ се на Покрития мост, няма да работят на 19 април 2023 г. (сряда).

Причината е провеждане на профилактика на техническото оборудване.

Старата градска баня на Ловеч „Дели Хамам“, построена през XVI век, е превърната във виртуална водна атракция. Воден музей, изпълнен с изненади.

Посетителите могат да научат интересни факти за водата чрез специално проектирани мултимедийни ефекти и програми. Филми за историята на банята, за водата като жива течност и основен фактор за съществуването на живота на планетата, за историята на Ловеч от най-дълбока древност до наши дни. С новите технологии, водата в сградата се превръща във воден екран и екран от фини водни пари, върху които се проектират картини от Ловеч, а върху големия купол в централното помещение – небе с  облаци.

Старата баня „Дели Хамам“ в Ловеч е архитектурен и строителен паметник с национално значение. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенична баня в страната. Общата площ на парцела е 1060 кв.м, а застроената площ на сградата е 351 кв.м. Голямата приемна стая – съблекалнята е квадратна, с височина 10 м. От нея се влиза в първата от стаите на същинската баня. Същинската част на банята е разделена на три части. В средата се издига по-висок полусферичен купол. Двете странични крила са покрити с по-ниски  сферични куполи. Водата за къпане е идвала  по водопровод от района на местността “Липака“ край Ловеч и от два други източника. Водните пари се поемали от каналите-отдушници. В топлите помещения имало специално устройство на подовете и стените. Подовата настилка се състои от големи и дебели мраморни или друг камък плочи или от тухли, които са поставяни върху колонки от тухли или дебели глинени тръби. Така под пода на топлите зали имало пространство високо около 1 м, в което се пуска топъл въздух. Тази отоплителна инсталация се нарича хипокауст – буквално „отопление отдолу”. По същия начин имало монтирано отопление и на стените. Каменните плочи били закрепвани на разстояние от стените на около 10 см с помощта на дълги железни клинове. Специални фурни, вън от сградата стоплят нужния за отопление въздух и го пускат нагоре към пода и стените. Други пещи топлели водата. В последните години от експлоатацията на хамама бива въведен нов метод на отопление на помещенията и водата, посредством парна машина или т. нар. локомобил, който е бил свързан с местната водопроводна мрежа. Локомобилът е произведен в Англия в началото на XX век от известната тогава компания за парни машини „Clayton & Shuttleworth“. Състои се от две части – пещ и цистерна с вода. Действал е на принципа на бойлер на дърва. Използвано е твърдо гориво – дърва и въглища. Корпусът е от масивен чугун, някога е бил изолиран с огнеупорна вата, за да не се губи топлина. Чрез тръбопровод навътре в сградата локомобилът е подавал постоянно гореща вода за нуждите на къпалните помещения. Поради огромната си тежест машината е била придвижвана с животинска тяга, но са били произвеждани и такива, които са били на самоход. Днес локомобилът е реставриран и е една от многото атракции в „Дели Хамам“.