В Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Троян, Тетевен и Трявна организират събития, посветени на Европейските дни на художествените занаяти

До 9 април в общините Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Троян, Тетевен  и Трявна се организират редица ярки събития, посветени на 8-то издание на Европейските дни на художествените занаяти.

На 8-ми април, в гр. Тетевен, 23-ма занаятчии от цялата община, от гр. Етрополе, гр. Троян и с. Дебнево, се включиха в инициативата. Всички те изложиха на пл. „Сава Младенов“ своите изделия от дърворезба, ковано желязо, сувенири и бижута, декоративни украси, костюми и декупаж, керамика, билки, мехлеми и козметика, изделия от естествена кожа, художествена керамика, плетива и др.

Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева даде началото на събитието и разгледа всички изделия от базара на занаятчиите.

Много ме радва фактът, че в Тетевен все още имаме занаятчии и точно подобни инициативи са повод тези хора да получат своето заслужено признание и стимул за работа. Това, което е направено с ръката, това, което е минало през сърцето и душата на твореца е от изключително значение и зарежда всички ни с положителна енергия, подчерта д-р Бояджиева при откриването на Европейските дни на художествените занаяти.

Чрез подобни инициативи ние се опитваме да възраждаме и популяризираме старите занаяти, защото трудът на занаятчиите пази духа на малките населени места и българщината, като извежда на нови хоризонти ръчната изработка, която е толкова специална и ценна, отбеляза още кметът.

Събитието е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция, като в България то се координира от РСО „Централна Стара планина”. Мотото, което обединява участниците през 2023 г. е „Огледай се – занаятите са навсякъде!”.

Европейските дни на художествените занаяти имат за цел да популяризират изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, да насърчат интереса на широката общественост към един сектор с висока добавена стойност и да гарантират тяхното бъдеще чрез съхраняване и предаване на следващите поколения.