ЛОВЕЧ. 16 дами и трима мъже показаха шофьорските си умения

16 дами и трима мъже застанаха на старт в традиционното мартенското автомобилно състезание в Ловеч, състояло се в събота, 18 март 2023 г.  на гаровия площад в Ловеч. Още в началото участниците бяха поздравени от кмета Корнелия Маринова: „Хубаво е, че се разширява обхватът на състезанието – и на мъжете, както и на участници от повече места – освен от Ловеч, още от София , Велико Търново, Троян, Горна Оряховица. На практика най- важно е, че участвате и че всички ние високо ценим празника, на който е посветена проявата – Осми март.“ 

Макар и не на точната дата, днешното рали показва уважение към дамите и те не случайно получиха цветя.

Водачите проведоха интересна и оспорвана битка, разделени по групи в зависимост от автомобилите. Ралито включваше два манша, а участниците демонстрираха майсторско управление. В клас СТОК (стандартни автомобили-серийно производство) надпреварата премина в две групи. В първа група (автомобили с кубатура на двигателя до 1600 куб. см.) победата извоюва известната дългогодишна състезателка Констанца Томова с Фиат от АСК „Флат аут” (Сф), следвана от Наталия Събчева с Поло Крос  от отбор „Болярките” (ВТ) и Цветелина Янкова  с Фолксваген от АСК „Флат аут”.
Във втора група (автомобили с кубатура на двигателя над 1601 кубика) първото място спечели Наталия Събчева с Ауди от отбора на „Болярките”, а нейни подгласнички станаха Радостина Калчева с Фолксваген Голф (индивидуален участник) и Геновева Тодорова с Фолксваген Голф от отбора на кметство Баховица.
В класа за модифицирани автомобили на старт застана само Петя Генчева с Фолксваген Лупо от „Болярките”, която и взе приза за победител.  

Отборната надпревара пък бе спечелена от тима на „Болярките” (ВТ), следван от отборите на кметство Баховица,  АСК „Флат аут”, Община Ловеч и „Ветераните”.

Призът за най-млада състезателка получи Цветелина Янкова, а наградата за най-дългогодишен ловешки участник в ралито отиде при представителката на отбор „Ветерани” Катя Кънчева (с Форд Фиеста). Овациите на публиката заслужиха също Елица Преславова, Иванета Макавейска, Анна Калчишкова, Наташенка Мишева, Цветослава Ковачева, Стефка Симеонова, Даниела Панчева, Детелина Петкова и Моника Боянова.

Тази година за втори  път в надпреварата взеха участие  мъжете. Победата спечели Иван Пейчев от Велико Търново с Ауди, който изпревари съгражданина си Тони Харизанов с Фолксваген Лупо и Пламен Петков (кметство Баховица) с Фолксваген Голф 3.
Мартенското рали е стара традиция за Ловеч. През 1988 г. то е прекъснато, но впоследствие през 2004 г. е възобновено по инициатива на Община Ловеч и местната организация на Съюза на българските автомобилисти.
След финала пък наградите връчиха заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев, председателят на ловешкия клон на СБА Валентина Янкова и директорът на ралито Ивелин Йончев. Победителите и призьорите в отделните групи получиха купи, парични и предметни награди, и бутилки шампанско, а останалите състезатели – плакети.

Община Ловеч, пресцентър