Българската баница и две любими салати в класация за най-вкусните ястия със сирене в света

Българската баница зае пето място в класация за на най-вкусните ястия със сирене в света. Класацията на Taste Atlas, а в топ 50 на най-вкусните ястия със сирене попадат и две салати. Традиционната Шопска салата е на 14 позиция, а Овчарска салата е на 41 позиция.

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни пред БНР проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

„Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието„, разказа проф. Кочева.

Най-старата позната форма е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н. Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи.

Ето и една рецепта за традиоционна баница

Продукти:

350-400 гр. кори за баница, 5 яйца,400-500 гр. кисело мляко,1 чаена лъжичка хлебна сода,100 мл. олио, 400 гр сирене

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко, като отново се разбива добре получената смес. Към сместа се прибавят чаена лъжичка хлебна сода и олио – 100-150 мл. в зависимост от грамажа на корите. Последно към вече разбърканата смес в купата се прибавя натрошеното сирене 

Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори, като те трябва да стоят рошави, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда. Трябва корите да стоят нагънати и на неравномерни вълнички 

Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка. Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата й.

Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Необходимо е около половин час за изпичането й – ще се ориентирате по красивия златист цвят на баничката.

След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата с кухненска кърпа отгоре. След пет минути вече можете да режете баничката и да я сервирате.