ТЕТЕВЕН. Кампания за събиране на пластмасови бутилки

Над 30 населени места от цялата страна събират разделно чрез специални арт инсталации

Град Тетевен стана част от националната кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!’ и по този начин се присъединява към семейството на Градовете #БезОтпадъци, обединени от дългосрочната програмата на сдружение BG Бъди активен – Място България. Тетевен е поредният град, които монтира креативната арт инсталация за събиране на пластмасови бутилки, наречена „Шишеяд“ .

Инсталацията e поставена на централния площад „Сава Младенов“, а с поставянето й, местната Община слага акцент върху темата за разделното събиране на отпадъци и отправят призив към хората, да обръщат внимание към обкръжаваща ги среда. “Искаме да осигурим по-добри условия за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от пластмасови бутилки”, казва д-р Мадлена Бояджиева – кмет Община Тетевен.

“Атрактивният вид на инсталацията, безспорно ще привлече децата към активното събиране на пластмасови бутилки, което ще има дългосрочен ефект за формиране на екологична култура и съзнание, свързано с опазване на околната среда. Включването на Община Тетевен в кампанията ще доведе до промяна в отношението към чистотата в град Тетевен”, подчерта кметът.

Местен партньор на кампанията е „Розмари Консулт 2015“ ЕООД, гр. Тетевен, които ще осигурят регулярното събиране на събраното количество и предаването му за рециклиране.

Припомняме, че само за година, през 2022-ра, кампанията “Шишеяд в твоя град” събра 11 214 кг разделно събрани пластмасови бутилки до 3 литра от разположените 57 инсталации в 27 населени места. А до сега, от своето начало през 2019-та, кампанията е събрала над 80 000 кг разделно събрани отпадъци. През 2023-та, координаторите от BG Бъди активен ще насочат своите усилия към превъзпитание и информиране на населението за негативите от отпадъчните действия.

“През тази година ще продължаваме да повишаваме информираността на обществото относно смисъла и ползите от рециклирането чрез множество образователни дейности, практически съвети и показване на положителния ефект от чистата градска среда.”, казва Ласка Ненова, основател на сдружение BG Бъди активен.

Сдружението работи за повишаване нивата на рециклиране, а едно от задължителните неща за това е да има достатъчно съдове за разделно събиране, които да могат да се използват от гражданите. За това голяма част от кампаниите на BG Бъди активен са в посока застъпничество и работа с общини, в посока осигуряване на достъпна инфраструктура.

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.