ЛОВЕЧ. Починал е последният оцелял затворник от концлагера „Слънчев бряг“(видео)

Община Ловеч съобщава:

В края на миналата година е починал бай Кольо Вутов  (82 г.) от село Торос, община Луковит.

Това потвърди кметът на селото Димо Тодоров, след като бе потърсен за информация защо телефоните на неговия съселянин са изключени.

Бай Кольо навярно беше последният жив затворник от комунистическия концлагер „Слънчев бряг“ (1959-1962), който идваше всяка година на поклонението в Ловеч. Приложената снимка е от поклонението на 26 март 2022 г.

Малко преди кончината си той беше интервюиран за филма „Слънчев бряг: Експрес към Ада“ на режисьора Степан Поляков. Премиерата на филма с продуцент Община Ловеч беше на 31 януари 2023 г. в кино „Космос“.

Във филма бай Кольо за първи път разказва защо е бил хвърлен в лагера без съд и присъда – заради една шега с котка на площада на селото.

Властта можеше да те прати в лагера да чукаш камъни заради „подривно-диверсионна дейност“, ако си бивш депутат от земеделците, ако слушаш „западна музика“, ако някой квартален отговорник те е посочил като „хулиган“, за разказване на вицове срещу управляващите, ако партиен секретар е хвърлил око на жена ти или на имота ти.

По повод кончината режисьорът Степан Поляков предостави линк към целия разговор с бай Кольо.

Вечна му памет!