ЛОВЕЧ. Възпоменателна церемония с военен ритуал се проведе пред най – големия паметник на Васил Левски

Община Ловеч съобщава:

Възпоменателна церемония с военен ритуал се проведе пред паметника на Васил Левски в Ловеч.

Събитието, посветено на 150 години от гибелта на Апостола, впечатляваше със своята грандиозност и тържественост поради участието на Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър.

Церемонията бе  част от богатата Националната програма за кръглата годишнина, в която Община Ловеч се включи с поредица прояви.

В словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова каза: „Васил Левски се превърна в най-ярката личност на новата българска история, в светиня, която всеки от нас носи в сърцето си, в част от душата ни на българи. В един от малкото символи, които могат да обединят хората в днешното разединено време. В безспорна ценност, неподвластна на ерозията на вековете“.

В ритуала пред най-големия в страната паметник на Левски се включиха Гвардейският представителен духов оркестър, почетен караул, венценосци,  факлоносци и много граждани.

Сред официалните лица бяха  Ловчанският митрополит Гавриил, председателят на ОбС Петър Цолов, областният управител инж. Светослав Славчев,  зам.- кметът Даниел Колев,  Иваничка Буровска – началник на РУО, бригаден генерал Тодор Тодоров, подполк. Теодоси Томанов и други.

Още в началото прозвучаха песните „Вятър ечи,  Балкан стене“ и „Стани, стани юнак Балкански“  на квартет „Армейска песен“. Ученичката Даная Гергова от ОУ „Васил Левски“ в Ловеч изпълни стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев“.

Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника от името на президента, държавни и общински институции, политически партии, неправителствени организации, граждани.

В памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, по-рано бе отслужена панихида от свещенослужители в  храм „Успение богородично” с участието на митрополит Гавриил.

Вечерта в Драматичен театър – Ловеч, се състоя възпоменателният спектакъл „Огърлица на безсмъртието“ на Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Денят в Ловеч започна с Националната младежка форма-дебат в залата на Общински съвет- Ловеч, в него взеха участие младежи и ученици от десет общини.