ПЛОВДИВ. Кръщават алея и учредяват ежегодна награда на името на маестро Милчо Левиев

Община Пловдив съобщава:

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорът на НУМТИ „Добрин Петков“ Нели Попова – Коева посрещнаха в Дома на културата „Борис Христов“ известната поп и джаз изпълнителка и съпруга на Милчо Левиев – Вики Алмазиду .

Считана за вокален феномен на Балканите, с изключителна топлота и отдаденост в изявите си на сцена, тя се занимава активно и с преподаване. Създава първия клас по джаз пеене в Гърция преди 35 години към „Съвременна консерватория“ в Солун, където и живее, а по-късно започва да води и класове по поп и джаз пеене в НБУ. В житейски и професионален план, от 2002 Вики се свързва със световноизвестния български джазмен маестро Милчо Левиев. Плод на тяхната връзка са фестивали, концерти, албуми и майсторски класове.

Това не е първата среща на Вики Алмазиду с Пламен Панов и Георги Стаменов.

Поводът за визитата е финализирането на три нови идеи, които предстои да бъдат реализирани. Първата е свързана с учредяването на нова награда и провеждането на конкурс.  Сдружение „Милчо Левиев“, чийто председател е Вики Алмазиду и община Пловдив ще организират ежегоден конкурс на името на Милчо Левиев, с връчване на награда и стипендия на млад, талантлив музикант, който ще бъде избиран от изключително престижно жури. Подобна инициатива има вече в Солун.

Образованието беше най-важната дума за Милчо, а младите хора – акцент. Затова след смъртта му, освен популяризиране на творчеството му,  втората голяма цел, която сдружението си постави е работата с младите хора“, подчерта Вики Алмазиду.

Идеята е „конкурсът да бъде с усещането на фестивал“, а ключовата дума да е свободата. Още тази година Община Пловдив ще подкрепи организацията, като Награда „Милчо Левиев“ ще се връчва ежегодно. Партньори ще са НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и НБУ.

Втората идея, чийто вдъхновител е Георги Стаменов, е алеята на Данов хълм (Сахат тепе), започваща от ул. „Божидар Здравков“, да носи името на Милчо Левиев. Пространството – алеята, шадравана и над него мястото за сцена (с подходящо осветление) ще бъдат изпълнени с нов смисъл.

Третото важно дело, чието начало ще бъде поставено още през настоящата година е отреждането на място и провеждането на конкурс за създаване на паметник на Милчо Левиев, като по идея той ще е седнал, свирещ на пиано, монументът ще е в естествени размери. За участие в конкурса ще бъдат поканени пловдивските скулптори, които да претворят духа и паметта за известния джазмен за поколенията. Ще се търси съдействието на архитектите от САБ и КАБ за избора на мястото на изпълнение на паметника.

През есента е планирано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти”, ще има майсторски класове и концерти н НУМТИИ, като на сцената ще се изявят съвсем млади музиканти от училището, което самият той някога е завършил и в което се е върнал да преподава за известен период от живота си, преди да замине.