ПЛОВДИВ. Почитат паметта на жертвите на комунистическия режим

Община Пловдив съобщава:

„Съюза на репресираните от комунистическия терор“ в Пловдив отправи покана към гражданите да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт.

Поклонението ще бъде на 1 февруари 2023 г.,от 12.00 часа пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов” в Пловдив.

Датата 1 февруари се чества за първи път през 2011 г., когато е утвърдена с решение на Министерски съвет като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Това става по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това от политическия емигрант общественик и филантроп Дими Паница.

Припомняме, че паметникът „Свидетелят“, дело на скулптора Георги Иванов (Жорж Трак), беше издигнат през 2005 г. по времето на кмета д-р Иван Чомаков.

Идеята за 1-ви февруари е свързана с факта, че на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.