ПЛЕВЕН. Възстановяват скулптури на сърничка и еленче

Община Плевен съобщава:

Ще бъдат възстановени любимите на поколения плевенски деца скулптури на сърничка и еленче, които се намираха в парк „Кайлъка”.

Идеята допълва визията ни за благоустрояване и естетизиране на централната част на парка, която Министерският съвет предостави на Община Плевен за стопанисване и управление през 2020 г., коментира кметът Георг Спартански.

В тази връзка с писма поканихме плевенските скулптори Убавка Тончев, Красимир Рангелов, Красимир Яков и Венци Василев с предложение за изработване проект на скулптурите, който максимално да се доближава до оригиналните фигури на сърничката и еленчето, както и ценова оферта. С класирания на първо място автор ще бъде сключен договор, от Общината ще му бъде осигурен и материал – гилзи, предоставени от Министерството на отбраната, останали след изработването на паметника на Емил Димитров.

 Фигурите ще бъдат експонирани на мястото на оригиналните, които са откраднати през 1996 година, но извършителят остава неразкрит.

Липсват и данни в архивите на Община Плевен, Регионалния исторически музей и Държавния архив кой е авторът. Във фонда на РИМ – Плевен се пази снимка на скулптурната композиция на фотографа Любомир Бенковски. Тя ще послужи за изработване на проектите от поканените художници.