ШУМЕН.Показват коренните жители на Америка

Община Шумен съобщава:

Изложба графика, живопис и керамика под наслов „Коренни жители на Америка“ на художничката Биляна Васкова ще бъде открита на 30 януари, понеделник, от 17.30 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Експозицията се реализира с финансовата подкрепа на Общинския фонд „Култура“ след участие в конкурс.

Изложбата представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка.

Сред тях са източногорските индианските племена ирокези, мохикани, хурони и алгонкини от района на Великите езера в Северна Америка; средно и югозападните индиански племена на САЩ сиукси, шайени, паони, навахо, зуни, апачи чирикауа и команчи; цивилизациите на олмеките, толтеките и маите и империята на ацтеките в Централна Америка; империята на инките в Южна Америка.

Биляна Васкова е художник по декоративно и приложно изкуство. Тя е възпитаник на Държавната художествено-промишлена академия „Барон Фон Щиглиц“ в Санкт Петербург, специалност „Художествена керамика“, както и петкратен стипендиант за висше образование на фондация „Отворено общество“.

През годините е работила като дизайнер на ювелирни украшения за италианската марка Remida Tornaghi. До момента има 12 самостоятелни изложби в България, Русия и Италия, както и участия в съвместни изложби и творчески пленери в Сърбия и Испания.

През 2008 г. печели първо място на Националния конкурс по керамика „Un piatto per La Qintana Cybea“ в гр. Масса, Италия, а също и специалната награда на конкурса за участие през 2009-та.

Експозицията „Коренни жители на Америка“ може да бъде разгледана в изложбената зала на шуменската библиотека до 15 февруари.