КОЗЛОДУЙ. Ще оцелее ли болницата? Кмет дарява част от заплатата си

Община Козлодуй съобщава:

По предложение на кмета на община Козлодуй Маринела Николова ръководството на общината взе важно решение, касаещо бъдещото развитие на общинската болница.  


МБАЛ „Св. Иван Рилски” е в тежко финансово състояние. Лечебното заведение има много финансови задължения (дългове към доставчици, неплатени работни заплати и др.). Такова е положението в голяма част от общинските болници в страната, които са около 120.


От ръководството на общината и от Общински съвет от години се търсят варианти за оздравяване на болницата. Нееднократно Общината е превеждала средства за покриване на разходи на лечебното заведение.

През февруари 2022 на свое редовно заседание Общински съвет гласува средства в размер на 140 000 лв. за изплащане на задължения за електроенергия, топлоенергия и водоснабдяване на болницата за годината. Сумата бе заложена в общинския бюджет. Периодично са поемани режийните разходи.
На 31 януари предстои сесия на Общински съвет. По предложение на кмета на общината ще бъде подложено на обсъждане и гласуване подпомагането на болницата със средства в размер на 80 000 лв. 
„Общината винаги е помагала. Постоянно се търсят решения за цялостно оздравяване на нашата болница. Но към днешна дата положението е критично, най-вече за персонала. За да заделим още средства за справяне с моментната тежка ситуация, ще оттегля предложението си към Общински съвет за провеждане на традиционния празник Трифон Зарезан на 14 февруари, част от проекта на Общинския културен календар за 2023. Заложените средства не са много, но в това положение и те ще са в помощ. 
В допълнение, реших лично да даря средства – част от месечното ми възнаграждение. Същото ще направи и председателят на ОбС Козлодуй Николинка Тодорова.

Общинските съветници от ПП ГЕРБ ще дарят също месечните си възнаграждения за януари. Нужна ни е, и на нас, и на болницата, глътка въздух, за да продължим да търсим най-правилното и дългосрочно решение за единствената болница на територията на нашата община, която обслужва и съседните общини – Мизия, Оряхово и Хайредин.
Като кмет не съм спирала да провеждам разговори и срещи със съответните институции за спасителни варианти за стабилизирането на МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Търсим помощ и от АЕЦ „Козлодуй”. Обмислям вариант средствата за мероприятия, предвидени в проекта на Общински културен календар за 2023, да бъдат пренасочени за оздравяване на болницата. От 01.02.2023 г. като кмет ще предприема и други радикални мерки, с които ще се ангажирам лично. 
Най-отговорно заявявам, че няма да допуснем затваряне на болницата”, каза кметът на община Козлодуй Маринела Николова.