ПЛЕВЕН. Министър Весела Лечева обсъди с кмета Георг Спартански състоянието на спортната инфраструктура

Община Плевен съобщава:

         По покана на кмета Георг Спартански министърът на младежта и спорта Весела Лечева посети Плевен за среща, посветена на състоянието на спортната инфраструктура в града.

Това е един от най-сериозните ни проблеми, защото картината на спортната база в град, който е дал толкова олимпийски и световни шампиони, е катастрофална, разказа Георг Спартански. От близо четиридесет години стоят основите на недостроената спортна зала пред входа на парк „Кайлъка“, издигнати на терен от над 30 декара.

Собственик е държавата и аз призовавам тя да я продаде, за да бъде довършена или построена отново, интерес от частни инвеститори има, акцентира Георг Спартански. Имаме още една започната преди десетина години и недовършена спортна зала на мястото на бившата колописта, стадионът ни е в плачевно състояние. Правим всичко възможно, което е по силите ни като община, за ремонт на залите „Балканстрой“, „Спартак“, проектирахме сектор за лекоатлетически дисциплини, строим комбинирана площадка за баскетбол и волейбол, но без финансова помощ от държавата не можем да разчитаме на нужните добри резултати, подчерта кметът.

         От своя страна Министър Лечева посочи, че с писмо до всички кметове и областни управители е изискала актуална информация за спортната инфраструктура по места и състоянието й. Нужна е  цялостна картина, за да може да се изготви програма за държавни инвестиции в спортна база, както и за издръжката й.

Средствата трябва да се разходват приоритетно, целенасочено и да се спазва пропорционалност при разпределението им за отделните региони. Аз съм министър в служебно правителство, чийто хоризонт е кратък, в момента Министерството на младежта и спорта разполага с крайно недостатъчни средства за нуждите на общините, защото ситуацията навсякъде е подобна на тази в Плевен, но искам да оставя тази информация на следващия министър, за да улесня неговата дейност. Възможности за финансиране трябва да се търсят и в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, откъдето могат да се оползотворят сериозни финансови ресурси при готовност с технически проекти, допълни Весела Лечева.

       Министър Лечева  разгледа терена на недостроената спортна зала пред входа на парк „Кайлъка“.