ТРОЯН. Кметът предложи увеличение на еднократната помощ при раждане на дете с 50%

Община Троян съобщава:

Кметът Троян Донка Михайлова внася в януарското заседание на Общинския съвет предложение за увеличение на еднократната помощ при раждане на дете с 50%.

Ако Общинският съвет приеме предложението на Кмета от 1.01.2023 г. помощта ще нарасне от 300 на 450 лв.

Условията за отпускане на еднократната помощ остават непроменени: детето да е с постоянен и настоящ адрес на територията на Община Троян и към момента на подаване на заявлението, поне единият родител да е с постоянен и настоящ адрес на територията на Община Троян не по-малко от една година от датата на подаване на заявлението; родителите да не са оставили за отглеждане в специализирана институция детето и да не са им отнети родителските права; детето да е до трето в семейството; родителите на детето да имат навършени 18 години към датата на раждането или осиновяването; осиновеното дете да бъде до 14-годишна възраст към датата на осиновяване; Родителите да нямат задължения към Община Троян и здравноосигурителните им права към момента на подаване на заявлението да не са прекъснати.

От 2015 г. Общинска администрация – Троян отпуска еднократна финансова помощ в размер на 200 лв. за новородено и/или осиновено дете, като сумата се подсигурява от бюджета на общината. За 2015 г. същата е разпределена в съотношение 50:50 между общински бюджет и фирма „Калинел“ ЕООД. Правилникът е гласуван и приет от Общинският съвет на заседание, провело се на 19 февруари 2015 г., на основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА и във връзка с предложение на Кмета на Община Троян. Целта е да бъдат стимулирани младите семейства да раждат и отглеждат децата си в общината, предвид тенденцията за намаляване броя на родените деца с постоянен и настоящ адрес в Община Троян.

През 2019 г. Община Троян създаде условия заявленията за еднократната помощ да се подават и по електронен път, за по-голямо удобство на гражданите, като им спестява време и средства при посещение на администрацията. През същата година Кметът на общината – г-жа Донка Михайлова, внесе предложение за увеличаване на еднократната финансова помощ за новородено и/или осиновено до трето дете от общината от 200 на 300 лв.

За годините, в които се отпуска помощта по правилника, са подпомогнати 811 деца с обща сума от 203 200 лв.