ПЛЕВЕН. Президентът Румен Радев откри сградата на Изнесения комплекс за авиационно образование

Община Русе съобщава:

Днес в Плевен беше открита сградата на Изнесения комплекс за авиационно образование.

На тържествената церемония, която бе открита от президента Румен Радев, присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, кметът и областният управител на Плевен Георг Спартански и Иван Петков, както и представители на Министерството на отбраната и Българската армия, държавната и общинска власт, както и институции с отношение към авиационнообразование.

      „Силно вярвам, че новата учебна база ще послужи на всички ваши възпитаници да продължат да развиват своите летателни умения и искрена любов към родината“, каза кметът Пенчо Милков.

          Той призова студентите да отстояват ценностите на учебното заведение и подари на академичното ръководство икона на Свети Георги с пожелание за сила и кураж в бъдещите дела.

          Тържествената церемония започна с водосвет за здраве, а почетен строй от курсанти и преподаватели във ВВВУ, военнослужещи от Единния център за начална подготовка и военно поделение 38220, посрещна върховния главнокомандващ на Българската армия Румен Радев. Втори и 13-и Ученически гвардейски отряди от Плевен и Русе също се включиха в събитието.

          Държавният глава връчи и свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж на курсантите от 011-о класно отделение, специализация „Летец-пилот“, защитени след теоретичен курс пред Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

         Проектът за укрепване на сградата на ИКАО е един от най-мащабните, реализирани от ВВВУ „Георги Бенковски“ през краткия период от възстановяването му. През 2020 г. с решение на Общинския съвет Община Плевен решава да предостави безвъзмездно на университета сградата на бившето ОУ „Марин Дринов“.  Комплексът за авиационно обучение в Плевен е уникален с това, че подготвя кадри не само за военната, а и за цивилната авиация. Целта на академичното ръководство е да няма деление между военна и цивилна авиация, а да бъде общонационална българска авиация.