БУРГАС. С онлайн прожекции отбелязват отбелязват Деня на българското кино

Община Бургас съобщава:

Пет документални ленти, които проследяват дейността на знакови бургаски творци ще зарадват любителите на Седмото изкуство. Филмите ще бъдат излъчени онлайн този петък, 13 януари. На тази дата празнува българското кино, а българската филмова общност чества своя професионален празник. Прожекциите ще могат да се гледат на официалната фейсбук страница на Община Бургас https://www.facebook.com/Burgas.Municipality от 13.00 до 18.00 ч.

В програмата са включени едни най-новите филми за именити бургазлии, реализирани с финансовата помощ на Община Бургас. Това са: „Лицата на Бургас“, създаден през 2016 г. с автор Румяна Емануилиду, „Прочути непознати“, вдъхновен от творчеството на художника Генко Генков (1923-2006) и режисиран от Тодор Тодоров, „Пет причини да твориш в Бургас – Пол и Реми“ с режисьор и сценарист Петър Русев, „Преобразяването или как да не бъдеш друг”, представящ личността на талантливия режисьор и драматург Симеон Димитров, който през 2022 г. навърши 80 години и „Случаят АБ“, посветен на 3-те театрални сезона: от 1957 до 1960 г., наречени още „явлението Бургаски театър”.

Денят на българското кино ще бъде отбелязан и с две безплатни прожекции в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Те са с начален час 18.30, а заглавията, които може да изгледате са: анимацията „Флорентинска нощ” и документалния филм“С внимание към детайла”.

Инициативата се организира в партньорство между Община Бургас и Националния филмов център, който предостави филмите.