ЯМБОЛ. Вземете участие в „Кукерландия“

Община Ямбол съобщава:

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“-2023 ще се проведе в Ямбол в дните от 23 до 26 февруари.

„Кукерландия“-единственият маскараден фестивал, който се провежда вече 24 години без прекъсване, отново ще събере кукери, кукове, сурвакари, сирвишкаре, сурати, станчинари, мечкари, песяци, джамалари, камилари, старци, арапи, дервиши, бабугери, както и гости от чужбина.

Общините Ямбол и Тунджа отново ще обединят сили за по-доброто провеждане на реномирания маскараден фестивал. В рамките на „Кукерландия“ ще се проведе и Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите”.

„Кукерландия“ ще започне в четвъртък, 23 февруари, с детския празник „Аз съм кукерче“. Маскирани малчугани от детските градини в Ямбол и от тунджанските села ще представят кукерските традиции на Ямболския регион.

Международният маскараден фестивал ще бъде официално открит в петък, 24 февруари, след като традиционното карнавално шествие на кукери и маскирани деца завърши и започне концертът „Под знака на кукера“.

В събота и неделя, 25 и 26 февруари, е кулминацията на празника – дефилетата на маскарадните групи в Градския парк.На обяд в събота ще се представят чуждестранните маскарадни и фолклорни групи извън конкурсната програма.

В неделя, след като приключи дефилето, ще се проведе заседание на журито, за да бъдат определени отличените групи и персонажи във фестивала, а междувременно на публиката ще бъдат представени традициите на Сирни Заговезни. След това XXIV издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ ще бъде закрито със заключителен концерт.

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Ямбол по време на празника.

Заявки за участие ще се приемат до 27 януари 2023 година.

С Регламента на фестивала имате възможност да се запознаете тук:

https://yambol.bg/uploads/E0DF603B0BA16624ABDE4A8BC8305F21

Заявката можете да изтеглите от този линк:

https://yambol.bg/uploads/3602A1F5CDE66CFAB0FFD92A4B5E106D