ТРОЯН. 20-годишният троянец Христо извади кръста от реката, а кмета го почерпи с греяна ракия

Община Троян съобщава:

След сутрешната празнична служба от църквата „ Св. Петка Параскева“ потегли традиционното литийно шествие към река Осъм в централната градска част, водено от отец Калин.

Повече от 20 бяха смелчаците, които нагазиха в студената вода на река Осъм, в опит да хванат кръста, хвърлен в реката от отец Калин.

От Пешеходния мост и от двата бряга на реката наблюдаваха ритуала много граждани. Някои се гордееха с децата и внуците си – преки участници в събитието, а други се възхищаваха на смелостта и родолюбието на младите ни съграждани.

Хваналият кръста е 20-годишния троянец Христо Петков, завършил ПГМЕТ „Ангел Балевски“ в родния град. Той получи парична награда от кмета на Община Троян – г-жа Донка Михайлова, която го поздрави в кабинета си и почерпи по традиция с греяна ракия . Кметът му пожела година, изпълнена със здраве и щастие.

„Искам само да отправя пожелание към целия български народ да е жив и здрав, да уважават традициите, да се уважават един друг. За втори път скачам за кръста на Богоявление и догодина – пак“, каза Христо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *