РУСЕ. Нова Общинска полиция следи за реда и сигурността

Община Русе съобщава:

Новосформираното звено на Общинската полиция в Русе официално ще започне да функционира на територията на общината до две седмици.

Към настоящия момент назначените 5 служители са на стаж в районните управления на МВР, след като преминаха задължителен 6-месечен курс на обучение. Те ще са на пряко подчинение на кмета на Община Русе и ще си съдействат активно с общинската служба КООРС и полицията.

Очакванията са през настоящата година съставът на звеното да бъде увеличен с още петима служители, като договорът с ОД на МВР предвижда техният брой да достигне 30.

Общинската полиция ще действа по Закона на МВР и ще може да оказва съдействие за възпрепятстването на всякакъв вид престъпления, включително със задържане. Част от основните ѝ правомощия са свързани с контрола по спазването на общинските наредби, като служителите ѝ ще участват в осигуряването на охрана на масови мероприятия, както и да осъществяват контрол по безопасността на движението и осигуряването на нормалното придвижване на градския транспорт.

На разположение на новосформираното звено са предоставени два оборудвани за целта специализирани автомобила, както и полицейски униформи с обозначителни знаци на Община Русе.

„Доволен съм, че звеното „Общинска полиция“ вече е факт, защото дейностите му са от голямо значение за ефективното провеждане на политиката на местната администрация по отношение на сигурността и обществения ред в града“, заяви кметът Пенчо Милков.

Формирането на дългоочакваната от гражданите общинска полиция стана възможно след подписването на договор между кмета на Община Русе и директора на ОД на МВР-Русе, с който се осигурява дейността на новата структура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *