Във Видин обсъдиха бъдещето на минералните извори в района

Заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров бе на работно посещение във Видин, пише vidin.bg. Той разговаря с представители на общинското ръководство, служители от администрацията и специалисти, ангажирани с разработването на минералните извори в град Видин и селата Сланотрън и Градец. От страна на Общината в срещата участваха заместник-кметовете Цветомира Илиева и Светослав Скорчев, както и инж. Румен Лилов, началник на отдел „Устройство на територията“; инж. Виолета Георгиева, гл. експерт „Екология, озеленяване и биоразнообразие“; Владимир Петков, мл. експерт „Техническа инфраструктура и благоустрояване“ и Вяра Найденова, юристконсулт. 


По време на срещата бе обсъдена процедурата по издаване на разрешение за водовземане от находища за минерални води „Видин“, „Сланотрън“ и „Градец“. Виолета Георгиева запозна заместник-министъра с предприетите от Общината до момента действия и проведената кореспонденция с Министерството на околната среда и водите и с Басейнова дирекция „Дунавски район“. Изработени са вече проекти, които Община Видин финансира със собствени средства от бюджета, за изграждане на сондажи в трите находища. Също така има решения на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Монтана, че за реализацията на сондажите не е необходимо извършване на оценка на въздействието върху околната среда.


Георгиева сподели, че приема посещението на заместник-министър Димитров като положителен знак за ангажираността му. И изрази надежда, че с негова помощ процедурата ще бъде ускорена, така че Община Видин да може да се възползва от средствата в Националния план за възстановяване и устойчивост, предвидени за разработване на находищата за минерална вода в България.
Петър Димитров посочи, че е негова практика да посещава на място регионите, където общинските власти се нуждаят от подкрепа за осъществяването на свои инициативи. Заместник-министърът увери, че ще се запознае внимателно с цялата преписка и ще съдейства в рамките на правомощията си.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *